Leiderschap, cultuur, communicatie en blessures

Prof. dr. Evert Verhagen van het VUmc werkte mee aan UEFA-onderzoek waaruit een directe relatie bleek tussen de kans op blessures en de kwaliteit van interne communicatie binnen de club. Read that again.

Evert Verhagen raakte mateloos geïnteresseerd in het onderwerp en ziet kansen voor zijn vakgebied. Niet de interventies ‘om sporters gezond te maken en te houden’ op zich zijn van belang, maar vooral hoe die gebracht en (op)gevolgd worden. Want ja, inderdaad: alles communiceert.

Dit inzicht wilde Evert delen tijdens een congres van de internationale sportfederaties in aanloop naar de (gecancelde) Olympische Spelen van Tokyo in 2020. Studio Connecting the Dots bracht het theoretisch kader aan, schreef de opzet voor de speech en ontwikkelde een workshop.

Een belangrijk inzicht was dat de inhoud van de veranderingen, die de medische staven aanbrengen ter verbetering van de inzetbaarheid van sporters, een plafond kennen in effectiviteit. En dat dit doorbroken kan worden door de blik breed te maken en de rol van integraal leiderschap en veranderen te gaan erkennen.